Toggle Navigation

 

Salata od boranije i gambora

Boranija potiče iz Meksika. Za narode starih civilizacija Novog sveta ona je, pored kukuruza i tikava, bila glavna hrana i najvažniji izvor proteina. U Evropu su je doneli Španci, gde se gaji od XVI veka, da bi se kasnije raširila po celom svetu, kao veoma hranljivo i korisno povrće.

Priprema

Sjediniti u činiji boraniju, gambore i naseckan radič.

Od meda, sirća i ulja napraviti preliv i preliti preko salate.

Salatu promešati i servirati na tanjir.

Salatu od boranije i gambora poslužiti odmah nakon pripreme, kao hladno predjelo.

 

Boranija, pasulj i grašak pripadaju istoj botaničkoj vrsti – mahunarkama ili leguminozama. To je povrće najbogatije hranljivim materijama zbog visokog sadržaja belančevina i ugljenih hidrata. Jedna od karakteristika mediteranskog načina ishrane je učestalo konzumiranje mahunarki kao povrća ili kao zamene za meso.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 215 g

Energetska vrednost porcije - 270 kcal

Natrijum - 900 mg

Masti - 11 g

Masti (%) - 37 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 207 mg

Belančevine - 29 g

Belančevine (%) - 43 %

Ugljeni hidrati - 14 g

Ugljeni hidrati (%) - 20 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 107.5 g

Energetska vrednost porcije - 135 kcal

Natrijum - 450 mg

Masti - 5.5 g

Masti (%) - 18.5 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 103.5 mg

Belančevine - 14.5 g

Belančevine (%) - 21.5 %

Ugljeni hidrati - 7 g

Ugljeni hidrati (%) - 10 %

Vlakna - 1 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

10 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 250 g marinirane boranije
    • 1 glavica crvenog radiča
    • 450 g gambora
    • 3 kašike maslinovog ulja
    • 3 kašike balzamiko sirćeta
    • 20 g meda