Toggle Navigation

 

Salata sa pečenim komadićima soje

Drevni kineski narod je hiljadama godina pre Hrista soju nazivao i hranom i lekom, „velikim zrnom“, svrstavajući je u red svetih biljaka. Danas možemo reći da soja pripada funkcionalnoj hrani, što najjednostavnije znači da je po svojim svojstvima između namirnice i leka.

Priprema

Hidrirane sojine komadiće propržiti na delu maslinovog ulja i ocediti na papirnom ubrusu od viška masnoće koju su upili. U činiju staviti iseckanu zelenu salatu, so, biber, ostatak maslinovog ulja i balzamiko sirće. Lagano promešati, servirati na tanjir, dodati rendanu šargarepu i  ispržene komadiće soje. Posuti parmezanom i poslužiti salatu sa pečenim komadićima soje kao predjelo.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 230 g

Energetska vrednost porcije - 430 kcal

Natrijum - 501 mg

Masti - 15 g

Masti (%) - 29 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 18 mg

Belančevine - 43 g

Belančevine (%) - 38 %

Ugljeni hidrati - 36 g

Ugljeni hidrati (%) - 33 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 115 g

Energetska vrednost porcije - 215 kcal

Natrijum - 250.5 mg

Masti - 7.5 g

Masti (%) - 14.5 %

Zasićene masti - 2.5 g

Holesterol - 9 mg

Belančevine - 21.5 g

Belančevine (%) - 19 %

Ugljeni hidrati - 18 g

Ugljeni hidrati (%) - 16.5 %

Vlakna - 1 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 300 g hidriranih sojinih komadića
    • 80 g parmezana
    • 1 glavica zelene salate
    • 1 veca narendana šargarepa
    • so
    • biber
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • 1 kašika balzamiko sirćeta