Toggle Navigation

 

Šarena salata od crvenog kupusa i šargarepe

Ishrana koja se zasniva na sirovim namirnicama, kao što su salate od povrća, izuzetno je bogata nutrijentima, prehrambenim vlaknima, kalijumom i antioksidantima, a siromašna natrijumom i zasićenim masnoćama.

Plativoo
Priprema

Crveni kupus, papriku, šargarepu i crni luk sitno iseckati, dodati majonez, sitan sir, balzamiko sirće, so, biber i šećer. Sve sastojke dobro promešati. Salatu posuti sitno seckanim peršunom i poslužiti uz integralni hleb.
šargarepu je najbolje izrendati na krupno rende jer se tako može iskoristiti maksimum hranljivih sastojaka. Peršun se mnogo lakše secka ako se pre sečenja na trenutak umoči u vrelu vodu.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 395 g

Energetska vrednost porcije - 510 kcal

Natrijum - 780 mg

Masti - 15 g

Masti (%) - 27 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 12 mg

Belančevine - 18 g

Belančevine (%) - 14 %

Ugljeni hidrati - 75 g

Ugljeni hidrati (%) - 59 %

Vlakna - 15 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 197.5 g

Energetska vrednost porcije - 255 kcal

Natrijum - 390 mg

Masti - 7.5 g

Masti (%) - 13.5 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 6 mg

Belančevine - 9 g

Belančevine (%) - 7 %

Ugljeni hidrati - 37.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 29.5 %

Vlakna - 7.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 600 g crvenog kupusa
    • 150 g šargarepe
    • 150 g paprike babure
    • 80 g crnog luka
    • 50 g majoneza
    • 100 g sitnog sira od obranog mleka
    • 3 kašike balzamiko sirćeta
    • so
    • biber
    • 10 g šećera
    • 400 g integralnog hleba