Toggle Navigation

 

Slana torta sa ljutom paprikom

Čili papričice se koriste u ishrani, očuvanju zdravlja i pripremi hrane. Postoji preko 150 vrsta različitih boja i veličina, a svima je jedno zajedničko-ljutina koju poseduju.   

Priprema

Razdvojiti žumanca od belanaca. Umutiti čvrst sneg od belanaca. U žumanca dodati brašno, prašak za pecivo, so i umutiti mikserom. Varjačom lagano sjediniti obe smese i razliti u pleh obložen papirom za pečenje. Peći koru u zagrejanoj rerni na 180ºC, oko 15 minuta. Vruću koru staviti na vlažnu krpu, skinuti papir, ostaviti da se ohladi a zatim iseći na dva jednaka dela.

Izrendati kisele krastavce, prašku šunku i trapist, dodati kiselu pavlaku (deo pavlake ostaviti za premazivanje) i promešati nadev.

Prvu koru premazati nadevom, preklopiti drugom korom, premazati kiselom pavlakom, posuti tucanom paprikom i ostaviti na hladnom mestu do posluženja. 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 70 g

Energetska vrednost porcije - 100 kcal

Natrijum - 404 mg

Masti - 5 g

Masti (%) - 44 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 82 mg

Belančevine - 7 g

Belančevine (%) - 29 %

Ugljeni hidrati - 7 g

Ugljeni hidrati (%) - 27 %

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 35 g

Energetska vrednost porcije - 50 kcal

Natrijum - 202 mg

Masti - 2.5 g

Masti (%) - 22 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 41 mg

Belančevine - 3.5 g

Belančevine (%) - 14.5 %

Ugljeni hidrati - 3.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 13.5 %

Broj osoba

20

Vreme pripreme

60 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Kora:
    • 6 jaja
    • 6 kašika brašna
    • prašak za pecivo
    • so
  • Nadev:
    • 200 g kiselih krastavaca
    • 200 g trapista
    • 200 g praške šunke
    • 300 g kisele pavlake
  • Premaz:
    • 150 g kisele pavlake
    • crvena mlevena paprika