Toggle Navigation

 

Slane kuglice od piletine

Kao i većina putera od koštunjavih plodova, i puter od kikirikija je kaloričan. Ali, ako niste na dijeti, onda će vam veoma prijati jer je veliki izvor proteina, vlakana, vitamina i minerala. Inače, poznata je hranljiva vrednost koštunjavih plodova čije redovno konzumiranje, pored ostalih prednosti, može umanjiti rizik od srčanih oboljenja.

Priprema

Belo meso usitniti u blenderu, dodati sitno iseckane paprike, puter od kikirikija i začiniti. Smesu ispasirati dok se ne dobije ujednačena smesa, od nje formirati kuglice i svaku uvaljati u narendani parmezan.

 

Ukus putera od kikirikija je pomalo neobičan i obično ga ili obožavate i redovno koriste u ishrani, ili ga uopšte ne jedete. Oni koji ga ne vole kažu da je ovaj puter nekako ‚‚suv" i da se od njega ‚‚skupljaju usta". Veoma je gustog sastava i poželjno je da se konzumira uz neku tečnost - sok ili čaj. Kikiriki-puter se može jesti kašičicom poput krema, dodaje se u razne deserte, ali se ipak najčešće jede kao namaz na hleb. 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 20 g

Energetska vrednost porcije - 30 kcal

Natrijum - 67 mg

Masti - 1 g

Masti (%) - 38 %

Zasićene masti - 0 g

Holesterol - 7 mg

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 45 %

Ugljeni hidrati - 1 g

Ugljeni hidrati (%) - 17 %

Vlakna - 0 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 10 g

Energetska vrednost porcije - 15 kcal

Natrijum - 33.5 mg

Masti - 0.5 g

Masti (%) - 19 %

Zasićene masti - 0 g

Holesterol - 3.5 mg

Belančevine - 1.5 g

Belančevine (%) - 22.5 %

Ugljeni hidrati - 0.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 8.5 %

Vlakna - 0 g

Broj osoba

30

Vreme pripreme

15 min.

Sastojci

    • 300 g barenog pilećeg belog mesa
    • 1 crvena paprika babura
    • 1 zelena paprika babura
    • 4 kašike putera od kikirikija
    • so
    • biber
    • 50 g parmezana