Toggle Navigation

 

Supa od bundeve i kokosovog mleka

Zbog niske energetske vrednosti, jer ima svega 26 kcal na 100 grama, bundeva je pogodna za dijetalnu ishranu; za gojazne osobe, dijabetičare, kao i one s oboljenjima želuca i tankog creva (zbog lake probavljivosti). Djeluje umirujuće, a ujedno reguliše varenje i probavu zbog sadržaja celuloze i pektina.

Plativoo
Priprema

Zagrejati ulje, dodati iseckan crni luk i šargarepu i dinstati oko 5 minuta. Dodati iseckan beli luk, kratko propržiti, preliti bujonom i kuvati 10-ak minuta.

Zatim dodati bundevu i kokosovo mleko i kuvati još 10-ak minuta.

Izmikstati sastojke u blenderu, sipati u šerpu, posoliti i kuvati dok ne proključa. Sniziti temperaturu, dodati sok od limete, smeđ‰i šećer i crvenu mlevenu papriku i promešati.

Supu od bundeve i kokosovog mleka dekorisati i poslužiti.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 300 g

Energetska vrednost porcije - 220 kcal

Natrijum - 165 mg

Masti - 14 g

Masti (%) - 56 %

Zasićene masti - 10 g

Holesterol - 35 mg

Belančevine - 6 g

Belančevine (%) - 10 %

Ugljeni hidrati - 20 g

Ugljeni hidrati (%) - 34 %

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 150 g

Energetska vrednost porcije - 110 kcal

Natrijum - 82.5 mg

Masti - 7 g

Masti (%) - 28 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 17.5 mg

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 5 %

Ugljeni hidrati - 10 g

Ugljeni hidrati (%) - 17 %

Vlakna - 2 g

Broj osoba

6

Vreme pripreme

30 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 1 kašika ulja
    • 1 glavica crnog luka
    • 2 šargarepe
    • 2 čena belog luka
    • 500 ml pilećeg bujona
    • 500 g barene bundeve
    • 500 ml kokosovog mleka
    • 2 kašike soka od limete
    • 1 kašičica crvene mlevene paprike
    • so,
    • 1 kašika smeđeg šećera