Toggle Navigation

 

Krem čorba od bundeve

Ovo je primer odlično izbalansiranog broka, male kalorijske vrednosti i sa malim sadržajem holesterola, te se može preporučiti ne samo zdravim osobama, već i osobama na redukcionoj dijeti, osobama sa srčanim bolestima, dijabetičarima.

Priprema

Bundevu očistiti, iseći na manje komade i ispasirati u blenderu. Presuti u posudu, naliti vodom, posoliti i staviti da se kuva oko 20 minuta. Gotovu čorbu dekorisati peršunovim listom i biljnom pavlakom i posuti kockicama hleba - krutonima. Čorbu servirati toplu.
Krutone možete sami napraviti tako što ćete iseći kockice hleba, kratko ih propržiti na ulju ili puteru i ostaviti na salveti koja će upiti masnoću. Ako u puter dodate malo suvog začina (npr. majčine dušice) dobićete aromatizirane krutone koje ćete u supu staviti neposredno pre iznošenja na sto.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 440 g

Energetska vrednost porcije - 120 kcal

Natrijum - 320 mg

Masti - 3 g

Masti (%) - 21 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 1 mg

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 11 %

Ugljeni hidrati - 21 g

Ugljeni hidrati (%) - 68 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 220 g

Energetska vrednost porcije - 60 kcal

Natrijum - 160 mg

Masti - 1.5 g

Masti (%) - 10.5 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 0.5 mg

Belančevine - 1.5 g

Belančevine (%) - 5.5 %

Ugljeni hidrati - 10.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 34 %

Vlakna - 1 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 800 g bundeve
    • 1 l vode
    • so
    • peršun
    • 50 g krutona
Ključne reči:
bundeva krutoni peršun