Toggle Navigation

 

Supa od kupusa i pasulja (posno)

Kupus je povrće visoke biološke i niske energetske vrednosti. Njime se u organizam unose najaktivniji elementi za održavanje biološke ravnoteže organizma i za njegovu odbranu od raznih bolesti.

Priprema

Na zagrejanom ulju kratko prodinstati na trakice isečen kupus, kolutove šargarepe i beli luk. Posoliti, pobiberiti, poklopiti i kuvati oko 10 minuta na laganoj vatri dok kupus ne pusti vodu.

Preliti bujonom, dodati paradajz pelat i vodu i kuvati dok kupus ne omekša.

Polovinu količine pasulja u blenderu izmiksati u pire i dodati u supu, zajedno sa preostalom količinom kuvanog pasulja.

Kuvati supu dok ne proključa.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 250 g

Energetska vrednost porcije - 90 kcal

Natrijum - 163 mg

Masti - 2 g

Masti (%) - 16 %

Zasićene masti - 0 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 5 g

Belančevine (%) - 21 %

Ugljeni hidrati - 15 g

Ugljeni hidrati (%) - 63 %

Vlakna - 6 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 125 g

Energetska vrednost porcije - 45 kcal

Natrijum - 81.5 mg

Masti - 1 g

Masti (%) - 8 %

Zasićene masti - 0 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 2.5 g

Belančevine (%) - 10.5 %

Ugljeni hidrati - 7.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 31.5 %

Vlakna - 3 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

45 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 1 kašika maslinovog ulja
    • 1 kg kupusa
    • 200 g šargarepe
    • 3 cena belog luka
    • 400 g paradajz pelata
    • 200 ml vode
    • 400 g kuvanog crvenog pasulja
    • 0.5 kašičice soli
    • 0.5 kašičice mlevenog bibera
    • 800 ml pilećeg bujona