Toggle Navigation

 

Slavsko žito

Pšenično zrno sadrži vitamine kompleksa B i E, kao i oligoelemente i minerale, a bogato je i celuloznim vlaknima.

Plativoo
Priprema

Pšenicu skuvati, procediti i samleti (sačuvati vodu od kuvanja).

U činiju staviti pšenicu, šećer u prahu, mlevene orahe i mleveno suvo grožđe.

Promešati, i ako žito nije dovoljno vlažno, podlivati vodom od kuvanja.

Izmešati sastojke, oblikovati u činiji za serviranje i ukrasiti mlevenim orasima i suvim grožđem.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 70 g

Energetska vrednost porcije - 320 kcal

Belančevine - 6 g

Belančevine (%) - 7 %

Masti - 17 g

Masti (%) - 46 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 0 mg

Ugljeni hidrati - 38 g

Ugljeni hidrati (%) - 47 %

Natrijum - 2 mg

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 35 g

Energetska vrednost porcije - 160 kcal

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 3.5 %

Masti - 8.5 g

Masti (%) - 23 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 0 mg

Ugljeni hidrati - 19 g

Ugljeni hidrati (%) - 23.5 %

Natrijum - 1 mg

Vlakna - 1 g

Broj osoba

20

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 500 g pšenice belice
    • 500 g mlevenih oraha
    • 200 g šećera u prahu
    • 100 g mlevenog suvog grožda