Toggle Navigation

 

Sos od krastavca

Krastavac je gotovo idealna letnja namirnica. Zbog velikog sadržaja vode, i gotovo neutralnog ukusa, pruža toliko potrebno letnje osveženje. Konzumira se svež, uglavnom u letnjim mesecima, ili konzervisan tokom svih godišnjih doba. Ima izrazito nisku energetsku vrijednost. U značajnijim količinama sadrži dijetna vlakna; minerale, posebno kalijum i magnezijum, te vitamin C.

Priprema

Narendati krastavac u dublju posudu, dodati kiselu pavlaku i jogurt, naseckani beli luk, iseckanu mirođiju i promešati.

Sipati sos u sosijeru i ostaviti, do služenja, u frižider da se dobro prohladi.

Sos od svežeg krastavca poslužiti uz grilovano povrće i pečeno meso.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 115 g

Energetska vrednost porcije - 50 kcal

Natrijum - 152 mg

Masti - 0 g

Masti (%) - 1 %

Zasićene masti - 0 g

Holesterol - 2 mg

Belančevine - 4 g

Belančevine (%) - 28 %

Ugljeni hidrati - 10 g

Ugljeni hidrati (%) - 71 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 57.5 g

Energetska vrednost porcije - 25 kcal

Natrijum - 76 mg

Masti - 0 g

Masti (%) - 0.5 %

Zasićene masti - 0 g

Holesterol - 1 mg

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 14 %

Ugljeni hidrati - 5 g

Ugljeni hidrati (%) - 35.5 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

10 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 100 g kisele pavlake
    • 250 ml jogurta
    • 100 g krastavca
    • 1 cen belog luka
    • mirođija