Toggle Navigation

 

Tartar sos

Laki odn. „light“ majonez, ne sadrži jaja a pravi se sa malo ulja (oko 30 %) te ga mogu konzumirati svi koji imaju problema sa visokim vrednostima triglicerida i holesterola u krvi ili imaju alergiju na jaja.

Plativoo
Priprema

U majonez dodati belo vino, senf, limunov sok, sitno narendane kisele krastavce, kapar i iseckan peršunov list.

Lagano sve promešati i servirati u sosijeru.

Tartar sos poslužiti uz pohovano meso, ribu ili povrće.

 

Senf se sastoji iz mlevenog semena bele i crne slačice oslobođene masnih ulja, sirćeta od estragona, mlevenih karanfilića i soli. Može se dodati i ren ako se želi pikantan i ljut senf. Fermentacijom smeša dobija karakterističnu aromu i ljut ukus. Koristi se za pripremanje sosova, čorbi, jela od jaja, sendviča i salata.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 80 g

Energetska vrednost porcije - 300 kcal

Natrijum - 368 mg

Masti - 32 g

Masti (%) - 94 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 36 mg

Belančevine - 1 g

Belančevine (%) - 1 %

Ugljeni hidrati - 2 g

Ugljeni hidrati (%) - 5 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 40 g

Energetska vrednost porcije - 150 kcal

Natrijum - 184 mg

Masti - 16 g

Masti (%) - 47 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 18 mg

Belančevine - 0.5 g

Belančevine (%) - 0.5 %

Ugljeni hidrati - 1 g

Ugljeni hidrati (%) - 2.5 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

10

Vreme pripreme

10 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 400 g majoneza bez jaja
    • 60 ml belog vina
    • 1 limun
    • 150 g kiselih krastavaca
    • 20 g kapra
    • peršunov list
    • 5 g senfa