Toggle Navigation

 

Dižon biftek

Najkvalitetniji deo goveđeg mesa, biftek, ujedno je i najbolje za pečenje. Sastoji se od širokog, srednjeg i šiljatog dela koji predstavljaju mišićnu masu koja sledi čitavu dužinu kičmenog stuba. Meso je mekano, sa kratkim i tankim vlaknima, pa je priprema brza i kvalitetna, sa vrlo malo neiskorišćenih komadića.

Plativoo
Priprema

U činiju staviti dižon senf, so, mleveni beli biber, maslinovo ulje i ruzmarin, promešati i u marinadu staviti isečen biftek. Biftek marinirati najmanje sat vremena.

Palentu skuvati u bujonu uz neprekidno mešanje da se ne bi stvorile grudvice.

Biftek peći po 2-3 minuta sa svake strane.

Dižon biftek servirati uz prilog od palente.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 400 g

Energetska vrednost porcije - 605 kcal

Natrijum - 421 mg

Masti - 44 g

Masti (%) - 66 %

Zasićene masti - 10 g

Holesterol - 114 mg

Belančevine - 43 g

Belančevine (%) - 29 %

Ugljeni hidrati - 9 g

Ugljeni hidrati (%) - 5 %

Vlakna - 0 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 200 g

Energetska vrednost porcije - 302.5 kcal

Natrijum - 210.5 mg

Masti - 22 g

Masti (%) - 33 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 57 mg

Belančevine - 21.5 g

Belančevine (%) - 14.5 %

Ugljeni hidrati - 4.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 2.5 %

Vlakna - 0 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

70 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 800 g bifteka
    • 40 g dižon senfa
    • so
    • 8 kašika maslinovog ulja
    • 200 g palente
    • 400 ml bujona
    • ruzmarin
    • mleveni beli biber