Toggle Navigation

 

Fettuccine Alfredo

Smanjivanjem količine parmezana ili upotrebom sira od obranog mleka umesto parmezana, možete smanjiti količinu kako ukupnih masnoća, tako i zasićenih masnih kiselina.

Priprema

U odgovarajućoj šerpi zagrejati biljnu pavlaku, dodati ranije obarene i proceđene fetućine, parmezan, dodatak jelu i biber. Promešati i servirati na tanjir. Ukrasiti po želji.

Fetućine (ital. male trake) su vrlo popularna testenina u Rimu. Prave se od jaja i brašna i vrlo su slične taljatelama, a u Italiji se češće prodaju u svežem stanju nego sušene. Vrlo popularno jelo su Fetućine Alfredo ili Fettuccine al burro e panna, Fetućine sa puterom i kremom, koje je dobilo ime po rimskom restoranu Alfredo alla Scrofa.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 375 g

Energetska vrednost porcije - 495 kcal

Natrijum - 510 mg

Masti - 16 g

Masti (%) - 30 %

Zasićene masti - 11 g

Holesterol - 26 mg

Belančevine - 21 g

Belančevine (%) - 18 %

Ugljeni hidrati - 62 g

Ugljeni hidrati (%) - 52 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 187.5 g

Energetska vrednost porcije - 247.5 kcal

Natrijum - 255 mg

Masti - 8 g

Masti (%) - 15 %

Zasićene masti - 5.5 g

Holesterol - 13 mg

Belančevine - 10.5 g

Belančevine (%) - 9 %

Ugljeni hidrati - 31 g

Ugljeni hidrati (%) - 26 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 600 g barene testenine (fettuccine)
    • 250 ml biljne pavlake
    • 120 g parmezana
    • dodatak jelu
    • biber
Ključne reči:
fetucine parmezan biljna pavlaka