Toggle Navigation

 

Fileti soma u pikantnom sosu

Priprema i služenje specijaliteta od ribe se ne može zamisliti bez upotrebe peršunovog lista. Miris mu je blag i pitom, a ukus topao, te oplemeni svako jelo u koje se doda. Peršun je standardni začin evropske kuhinje.

Plativoo
Priprema

Filete soma začiniti, uvaljati u brašno i ispeći na zagrejanom ulju sa obe strane. Iseckati beli luk, peršunov list, bosiljak i papričicu. Izvaditi pečene filete sa strane, a u isti tiganj staviti 2/3 iseckanih začina i kratko propržiti. Preliti belim vinom, dodati pelat i začiniti. Kada se sos ukuva do željene gustine, vratiti pečene filete, kratko kuvati i servirati uz bareni krompir. Preostale iseckane začine pomešati sa maslinovim uljem i posoliti pa time preliti krompir i servirati.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 400 g

Energetska vrednost porcije - 530 kcal

Natrijum - 263 mg

Masti - 30 g

Masti (%) - 54 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 70 mg

Belančevine - 29 g

Belančevine (%) - 21 %

Ugljeni hidrati - 32 g

Ugljeni hidrati (%) - 25 %

Vlakna - 6 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 200 g

Energetska vrednost porcije - 265 kcal

Natrijum - 131.5 mg

Masti - 15 g

Masti (%) - 27 %

Zasićene masti - 2.5 g

Holesterol - 35 mg

Belančevine - 14.5 g

Belančevine (%) - 10.5 %

Ugljeni hidrati - 16 g

Ugljeni hidrati (%) - 12.5 %

Vlakna - 3 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 600 g fileta soma
    • 4 kašike maslinovog ulja
    • 2 kašike brašna
    • biber
    • 4 cena belog luka
    • 1 veza peršunovog lista
    • bosiljak
    • 100 ml belog vina
    • 200 g paradajz pelata
    • 1 kašika šećera
    • 600 g barenog krompira