Toggle Navigation

 

Lagani smuđ

Jela pripremljena od smuđa imaju visoku nutritivnu vrednost, jer je meso smuđa bogato proteinima, koji sadrže visoko vredne aminokiseline. Svež smuđ u 100 g sadrži 19 g proteina i 1,2 g masti. Obiluje vitaminima i mineralima. Od vitamina sadrži vitamine B grupe, a od minerala kalijum, fosfor, natrijum, kalcijum, gvožđe i cink. Energetska vrednost 100 g smuđa je oko 90 kcal, što ga čini pogodnim i za ishranu osoba na redukcionim dijetama.

Priprema

U zagrejan tiganj uliti deo ulja i ispeći prethodno začinjenu ribu. Crveni luk iseći na rezance, dodati ulje i sirće i dobro promešati. Krompir iseći na kolutove preliti pripremljenim lukom i lagano promešati. Smuđ servirati uz krompir salatu i poslužiti uz ražani hleb.
Od načina pripreme zavisi da li će se prirodno nutritivno svojstvo smuđa zadržati ili će se dodavanjem masnoće povećati sadržaj masti u obroku. Zato ribu pripremajte na maslinovom ulju koje se sastoji od masnih kiselina koje su stabilne zbog čega je ono najmanje podložno oksidaciji i promenama na visokim temperaturama
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 475 g

Energetska vrednost porcije - 600 kcal

Natrijum - 425 mg

Masti - 20 g

Masti (%) - 32 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 215 mg

Belančevine - 50 g

Belančevine (%) - 36 %

Ugljeni hidrati - 47 g

Ugljeni hidrati (%) - 32 %

Vlakna - 6 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 237.5 g

Energetska vrednost porcije - 300 kcal

Natrijum - 212.5 mg

Masti - 10 g

Masti (%) - 16 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 107.5 mg

Belančevine - 25 g

Belančevine (%) - 18 %

Ugljeni hidrati - 23.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 16 %

Vlakna - 3 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 4 ocišcena smuđa (oko 1 kg)
    • 600 g barenog krompira
    • 150 g crvenog luka
    • 5 kašika maslinovog ulja
    • 2 kašike sirćeta
    • peršunov list
    • so
    • biber
    • 200 g ražanog hleba