Toggle Navigation

 

Lignjoslav

Lignje ćete brže i lakše obariti ako ih isečete na manje komade, stavite u kipuću vodu i barite oko 10 minuta. Potom ih ocedite i nastavite sa daljom pripremom.

Priprema

Lignje iseći na manje komade. Crveni luk i paradajz iseći na kocke, staviti u posudu, dodati kapar i lignje. Izmešati maslinovo ulje, tucanu papriku, biber, peršunov list i sok od limuna. Dodati u pripremljene lignje sa povrćem, promešati i servirati uz crni hleb.

Morski plodovi, prema piramidi pravilne ishrane, pripadaju grupi mesa, zajedno sa svim vrstama riba. Njihovo meso je važan izvor belančevina visoke biološke vrednosti i lako je svarljivo. Lignje sadrže mali postotak ukupne i zasićene masti, međutim, imaju veliku količinu holesterola.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 365 g

Energetska vrednost porcije - 470 kcal

Natrijum - 870 mg

Masti - 18 g

Masti (%) - 35 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 350 mg

Belančevine - 32 g

Belančevine (%) - 28 %

Ugljeni hidrati - 43 g

Ugljeni hidrati (%) - 37 %

Vlakna - 6 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 182.5 g

Energetska vrednost porcije - 235 kcal

Natrijum - 435 mg

Masti - 9 g

Masti (%) - 17.5 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 175 mg

Belančevine - 16 g

Belančevine (%) - 14 %

Ugljeni hidrati - 21.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 18.5 %

Vlakna - 3 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 600 g barenih lignji
    • 300 g paradajza
    • 100 g crvenog luka
    • 50 g kapara
    • 3 kašike maslinovog ulja
    • peršunov list
    • sok od jednog limuna
    • 1 limun
    • so
    • biber
    • 300 g crnog hleba