Toggle Navigation

 

Meksička čili piletina sa crvenim pasuljem

Pasulj je biljka visoke hranljive vrednosti, bogata gotovo svim esencijalnim aminokiselinama. Sadrži dosta lecitina, te mnoge minerale: natrijum, kalijum, kalcijum, gvožđe, fosfor, magnezijum, cink i bakar. Nije naročito bogat vitaminima pa se zato u obrocima uglavnom kombinuje sa raznovrsnim povrćem.

Priprema

Piletinu iseći na trake, staviti u činiju i pomešati sa gustinom razmućenim u vodi. Dodati žumance, čili sos, promešati i i ostaviti 10 minuta da odstoji. Na zagrejanom ulju ispržiti piletinu, izvaditi je sa strane, dodati u tiganj iseckan crni i beli luk i propržiti. Vratiti piletinu na luk, dodati crveni pasulj, iseckanu čili papričicu, posoliti i lagano dinstati 15 minuta. Uz čili piletinu sa crvenim pasuljem poslužiti krišku crnog hleba.
Upotreba konzerviranog pasulja u limenkama ima svojih prednosti u odnosu na kuvani pasulj, u vidu brže pripreme, manjeg gubitka nutritivnih vrednosti i dužeg roka upotrebe.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 315 g

Energetska vrednost porcije - 450 kcal

Natrijum - 1380 mg

Masti - 11 g

Masti (%) - 22 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 125 mg

Belančevine - 43 g

Belančevine (%) - 38 %

Ugljeni hidrati - 45 g

Ugljeni hidrati (%) - 40 %

Vlakna - 8 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 157.5 g

Energetska vrednost porcije - 225 kcal

Natrijum - 690 mg

Masti - 5.5 g

Masti (%) - 11 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 62.5 mg

Belančevine - 21.5 g

Belančevine (%) - 19 %

Ugljeni hidrati - 22.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 20 %

Vlakna - 4 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g pilećeg belog mesa
    • 1 kašika gustina
    • 1 žumance
    • 15 ml čili sosa
    • 2 kašike ulja
    • 100 g crnog luka
    • 1 cili papricica
    • 300 g crvenog pasulja iz konzerve
    • so
    • 1 cen belog luka
    • 200 g crnog hleba