Toggle Navigation

 

Oktopusi

Sto grama sveže hobotnice ima samo 82 kcal, a nakon kuvanja 164 kcal. Meso hobotnice je odličan izvor selena koji je važan deo antioksidativnog enzima koji štiti ćelije od efekata slobodnih radikala koji nastaju tokom normalnog tkivnog metabolizma.

Priprema

Na zagrejano maslinovo ulju staviti obarenu hobotnicu i kratko peći sa obe strane dok ne porumeni. Posoliti, pobiberiti, dodati čeri paradajz i kratko izgrilovati zajedno sa hobotnicom. Preliti belim vinom i kuvati par minuta dok alkohol ne ispari. Na tanjir servirati testeninu začinjenu začinskim travama: mentom, žalfijom i majčinom dušicom i preko staviti hobotnicu i čeri paradajz.

Za pripremu morskih specijaliteta možete koristiti sveže ili smrznute namirnice. Neophodno je da prilikom kupovine obratite pažnju na svežinu hobotnice. Sveža hobotnica ima čvrsto meso, koža mora biti vlažna i bez sluzi. Meso ženki je ukusnije a prilikom pripreme treba znati da se sveža hobotnica kuva duplo više vremena od smrznute.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 420 g

Energetska vrednost porcije - 340 kcal

Natrijum - 320 mg

Masti - 13 g

Masti (%) - 34 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 82 mg

Belančevine - 30 g

Belančevine (%) - 35 %

Ugljeni hidrati - 24 g

Ugljeni hidrati (%) - 31 %

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 210 g

Energetska vrednost porcije - 170 kcal

Natrijum - 160 mg

Masti - 6.5 g

Masti (%) - 17 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 41 mg

Belančevine - 15 g

Belančevine (%) - 17.5 %

Ugljeni hidrati - 12 g

Ugljeni hidrati (%) - 15.5 %

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

25 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 800 g barene hobotnice
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • 400 g barene testenine
    • 200 g čeri paradajza
    • so
    • biber
    • 50 ml belog vina