Toggle Navigation

 

Paprene korpice

Ljute papričice, feferoni i čili su različito ljute varijante paprike kojom se začinjavaju mnoga jela od mesa, ribe, povrća i sira. Ljutina im potiče od alkaloida kapsaicina. Sadrže vitamin C i magnezijum što stimuliše cirkulaciju i rad organa za varenje.

Priprema

Kore iseći na kvadrate velicine 10 cm i poređ€ati u kalup za mafine premazan uljem (re€đati po 4 kvadrata u kalup kao venčić). Iseckati ljutu papričicu, propržiti na ulju i dodati mleveno meso. Dinstati par minuta, začiniti, dodati čili sos i kečap i promešati. Smesom napuniti korpice, posuti rendanim sirom i peći u rerni zagrejanoj na 180°C oko 30 minuta. Paprene korpice ohladiti, izvaditi iz kalupa i servirati.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 45 g

Energetska vrednost porcije - 120 kcal

Natrijum - 153 mg

Masti - 6 g

Masti (%) - 42 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 14 mg

Belančevine - 5 g

Belančevine (%) - 18 %

Ugljeni hidrati - 12 g

Ugljeni hidrati (%) - 40 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 22.5 g

Energetska vrednost porcije - 60 kcal

Natrijum - 76.5 mg

Masti - 3 g

Masti (%) - 21 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 7 mg

Belančevine - 2.5 g

Belančevine (%) - 9 %

Ugljeni hidrati - 6 g

Ugljeni hidrati (%) - 20 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

24

Vreme pripreme

45 min.

Sastojci

    • 500 g kora za pitu
    • 200 g mlevenog junećeg mesa
    • 2 kašike ulja
    • 1 ljuta papricica
    • 50 ml čili sosa
    • 150 ml kečapa
    • 1 kašika ulja
    • biber
    • origano
    • 200 g rendanog trapista
    • dodatak za jelo