Toggle Navigation

 

Pita sa povrćem

Umesto kupovnih peciva obradujte svoje ukućane ovom odlično izbalansiranom pitom, u kojoj masti, belančevina i ugljenih hidrata ima baš onoliko koliko je potrebno - ni premalo ni previše.

Priprema

Naseckati crni luk na kocke, propržiti na zagrejanom ulju, dodati narendan krompir i iseckane šampinjone.

Začiniti, promešati i pržiti desetak minuta.

Kore nafilovati smesom od povrća, uviti i staviti u podmazanu tepsiju.

Peći 20-ak minuta u zagrejanoj rerni na 180*C.

Gotovu pitu sa povrćem servirati i poslužiti uz čašu mleka.

 

Šampinjoni se mogu pripremiti na najrazličitije načine, pa i kao nadev za pite. Imaju dobar ukus, podstiču apetit, a ujedno imaju i visoku hranljivu vrednost kao i sve gljive. S obzirom na to da su bogati proteinima, mogu da obogate ishranu, naročito osoba koje ne konzumiraju meso.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 460 g

Energetska vrednost porcije - 480 kcal

Natrijum - 600 mg

Masti - 14 g

Masti (%) - 26 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 8 mg

Belančevine - 17 g

Belančevine (%) - 14 %

Ugljeni hidrati - 71 g

Ugljeni hidrati (%) - 60 %

Vlakna - 6 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 230 g

Energetska vrednost porcije - 240 kcal

Natrijum - 300 mg

Masti - 7 g

Masti (%) - 13 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 4 mg

Belančevine - 8.5 g

Belančevine (%) - 7 %

Ugljeni hidrati - 35.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 30 %

Vlakna - 3 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

35 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 250 g kora za pitu
    • 200 g crnog luka
    • 600 g krompira
    • 150 g šampinjona
    • 2 kašike ulja
    • so
    • biber
    • 800 ml obranog mleka