Toggle Navigation

 

Zeljanica

Ukoliko želimo da organizmu pružimo najviše što možemo, dnevno ćemo jesti 3-5 porcija povrća, i to raznovrsnog i raznobojnog. Može se koristiti u sirovom stanju ili kuvano, sveže, smrznuto ili konzervisano.

Priprema

Zelje kratko prokuvati u slanoj vodi, ocediti i ohladiti.

Praziluk i crni luk sitno iseći i propržiti na ulju. Dodati obareno zelje, promešati i ukuvati 2-3 minute.

Sir izdrobiti viljuškom, dodati jaja, jogurt, pripremljeno povrće i promešati.

U nauljenu tepsiju staviti koru, fil, koru i redom dok se ne utroše sve namirnice.

Pitu ispeći u rerni zagrejanoj na 200*C, oko 45 minuta.

Servirati zeljanicu na tanjir i poslužiti uz čašu jogurta.

 

Svaki dijabetičar treba da uzima 5 – 6 obroka u toku dana. Zahvaljujući ovako raspoređenim obrocima, šećer se ne nagomilava u krvi, već njegov nivo blago oscilira. U protivnom, javlja se naglo povećanje nivoa i nagomilavanje šećera u krvi, što u dužem vremenskom periodu izaziva oštećenje krvnih sudova, srca i drugih važnih organa.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 365 g

Energetska vrednost porcije - 411 kcal

Natrijum - 610 mg

Masti - 12 g

Masti (%) - 27 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 70 mg

Belančevine - 19 g

Belančevine (%) - 18 %

Ugljeni hidrati - 57 g

Ugljeni hidrati (%) - 55 %

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 182.5 g

Energetska vrednost porcije - 205.5 kcal

Natrijum - 305 mg

Masti - 6 g

Masti (%) - 13.5 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 35 mg

Belančevine - 9.5 g

Belančevine (%) - 9 %

Ugljeni hidrati - 28.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 27.5 %

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

12

Vreme pripreme

60 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Kore:
    • 500 g kora za pitu
  • Fil:
    • 700 g zelja
    • 100 g crnog luka
    • 150 g praziluka
    • 300 g mladog sira
    • 3 kom jajeta
    • 2 kašike ulja
    • 200 ml jogurta od obranog mleka