Toggle Navigation

 

Piletina u crvenom sosu

Jedno istraživanje pokazalo je da redovno konzumiranje hrane bogate likopenom, kao što je paradajz, može kod muškaraca značajno da umanji rizik za nastanak karcinoma prostate. Zato, koristite sok od paradajza za pripremu jela, ali i kao osvežavajuci, zdrav napitak.

Priprema

Na zagrejanom ulju dinstati sitno sečen crni luk, šargarepu i meso sečeno na kockice. Kuvati 10 minuta, preliti sokom od paradajza i dodati testeninu. Jelo začiniti i sipati u dublji tanjir. Na ”vrh” jela staviti kašiku kiselog mleka i poslužiti.
Sadržaj masti u pilećem mesu uglavnom se odnosi na mononezasićene masti i malu količinu zasićenih masti, i zato neće znatno uticati na povećanje holesterola u krvi. Najniži sadržaj masti ima belo meso, a zatim sledi batak, karabatak, i na kraju pileća krila sa najvećim sadržajem masti. Uklanjanjem kože znatno se smanjuje ukupan sadržaj masti.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 380 g

Energetska vrednost porcije - 490 kcal

Natrijum - 860 mg

Masti - 13 g

Masti (%) - 33 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 80 mg

Belančevine - 40 g

Belančevine (%) - 24 %

Ugljeni hidrati - 53 g

Ugljeni hidrati (%) - 43 %

Vlakna - 6 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 190 g

Energetska vrednost porcije - 245 kcal

Natrijum - 430 mg

Masti - 6.5 g

Masti (%) - 16.5 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 40 mg

Belančevine - 20 g

Belančevine (%) - 12 %

Ugljeni hidrati - 26.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 21.5 %

Vlakna - 3 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g pilećeg belog mesa
    • 500 ml soka od paradajza
    • 1 glavica crnog luka
    • 100 g testa školjkica
    • 200 ml kiselog mleka
    • 300 g šargarepe
    • so
    • biber
    • 2 kašike ulja