Toggle Navigation

 

Sendviči sa salatom od jaja

Fermentirani mlečni proizvodi kao što su jogurt ili kefir, imaju zasluženo visoko mesto u grupi top 10 namirnica za zdrav i dug život. Zahvaljujući raznim dodacima koji imaju pozitivan uticaj na zdravlje, smatraju se i tzv. funkcionalnom hranom.

Priprema

Tvrdo barena jaja oljuštiti, izrendati i pomešati sa majonezom. Iseći krastavce na tanke kolutove.

Prepoloviti zemičke i obe strane namazati pripremljenim majonezom i odgore poređati kolutove kiselog krastavca.

Poslužiti uz čašu jogurta.

 

Upotrebom tzv. „light“ umesto običnog majoneza, smanjili smo količinu holesterola u porciji. Dodatno smanjenje količine holesterola možete postići ako umesto celih jaja upotrebite samo belanca.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 440 g

Energetska vrednost porcije - 535 kcal

Natrijum - 935 mg

Masti - 19 g

Masti (%) - 32 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 210 mg

Belančevine - 25 g

Belančevine (%) - 19 %

Ugljeni hidrati - 67 g

Ugljeni hidrati (%) - 50 %

Vlakna - 5 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 220 g

Energetska vrednost porcije - 267.5 kcal

Natrijum - 467.5 mg

Masti - 9.5 g

Masti (%) - 16 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 105 mg

Belančevine - 12.5 g

Belančevine (%) - 9.5 %

Ugljeni hidrati - 33.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 25 %

Vlakna - 2.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

15 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 4 barena jaja
    • 100 g majoneza bez jaja
    • 4 kisela krastavca
    • 4 zemičke
    • 800 ml jogurta od obranog mleka - napitak