Toggle Navigation

 

Zemička i jaje

Pečenica se proizvodi od kvalitetnog svinjskog karea koji se salamuri u aromatičnim začinima. Postupak je sličan proizvodinji pršute ali bez pritiskanja, sa daleko kraćim vremenom dimljenja i soljenja.

Priprema

Na zagrejanom ulju ispeći jaja i zapeći pečenicu.

Zemičke prepoloviti, na polovinu staviti list zelene salate, jaja, pečenicu i narendan trapist.

Sendviče servirati uz sok od grejpfruta.

 

U ovom obroku dominiraju belančevine životinjskog porekla, koje se odlikuju visokom biološkom vrednošću jer sadrže esencijalne aminokiseline koje organizam nije u mogućnosti da sam stvara.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 370 g

Energetska vrednost porcije - 410 kcal

Natrijum - 580 mg

Masti - 17 g

Masti (%) - 36 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 232 mg

Belančevine - 23 g

Belančevine (%) - 22 %

Ugljeni hidrati - 44 g

Ugljeni hidrati (%) - 42 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 185 g

Energetska vrednost porcije - 205 kcal

Natrijum - 290 mg

Masti - 8.5 g

Masti (%) - 18 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 116 mg

Belančevine - 11.5 g

Belančevine (%) - 11 %

Ugljeni hidrati - 22 g

Ugljeni hidrati (%) - 21 %

Vlakna - 1 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

15 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 4 jaja
    • 2 kašike ulja
    • 120 g pečenice
    • 80 g sira trapista
    • 4 lista zelene salate
    • 4 zemičke
    • 800 ml soka od crvenog grejpfruta