Toggle Navigation

 

Vitamin B5 - pantotenska kiselina

Jedan od najrasprostranjenijih vitamina B grupe je vitamin B5 ili pantotenska kiselina. Ovaj vitamin je neophodan za pretvaranje hrane u energiju, stvaranje crvenih krvnih zrnaca, žuči, proizvodnju masti i proteina u svim organima. Ako se pravilno hranite, nedostatak pantotenske kiseline je gotovo nemoguć, jer je sadrže gotovo sve namirnice.

Plativoo

Vitamin B5 ili pantotenska kiselina je hidrofilni vitamin koji predstavlja deo grupe vitamina poznate kao B kompleks. Ovaj vitamin je sastavni deo koenzima A koji ima vrlo važnu ulogu u metabolizmu ugljenih hidrata, masti i proteina, nužan je za proizvodnju steroida, u sintezi steroidnih hormona, odličan je u borbi protiv stresa, a neophodan je i za razvoj centralnog nervnog sistema. Uz to, vitamin B5 zaustavlja povećanje nivoa triglicerida i lošeg, LDL holesterola u krvi. Preporučene doze su za muškarce 4-7 mg/d, žene 4-7 mg/d, u trudnoći i za vreme laktacije 10 mg/dnevno. Kako grčka reč pan u pantotenskoj kiselini znači posvuda, to govori o raširenosti ovog vitamina. Može se naći u iznutricama, džigerici, tamnom pilećem i ćurećem mesu, integralnim žitaricama, mahunarkama: grašku, pasulju, boraniji, zatim u integralnom pirinču, krompiru, jajima (žumancetu), orasima, pečurkama, kukuruzu, pivskom kvascu, te je stoga njegov deficit vrlo redak.
Nedostatak pantotenske kiseline je praćen depigmentacijom kože, zapaljenskim promenama na koži, zaustavljanjem rasta, kao i anemijom, pa je dodatna pantotenska kiselina, u obliku kalcijum pantotenata, dostupna na tržištu. Poznato je da pantotenska kiselina u dekspantenolnim losionima i kremama ublažava bolove kod opekotina, posekotina i ogrebotina, te smanjuje upale kože i ubrzava zarastanje rana.

 

POGLEDAJTE JOŠ:

Vitamin B1 - tiamin za zdrave nerve

A koliko vi trošite?

Zdravlje u žitaricama