Toggle Navigation

 

Kremisimo torta

Torta je odličnog ukusa,lagana i može da odstoji u zamrzivaču sat-dva, pa da bude kao sladoled. Jako je interesantna u preseku i nije previše slatka a ni teška. Najbitnije je da je osvežavajuća za letnje dane,i još bitnije,smaže se dok trepneš.

Priprema

Kora: Penasto umutiti belanca, postepeno dodavati šećer, dodati i malo sirćeta i sastojke dobro umutiti. Razliti u tepsiju  i sušiti koru dva sata u rerni zagrejanoj na 100 stepeni.

Fil: Odvojiti malo mleka i umutiti žumanca sa brašnom. U ostatak mleka dodati šećer i staviti da se kuva. U provrelo mleko usuti umućenu smesu od žumanaca. Mešati neprestano da ne zagori. Skloniti sa vatre i ostaviti da se dobro ohladi. U hladnu smesu dodati penasto umućen margarin. Fil podeliti na tri dela. U prvi staviti lešnik, u drugi istopljenu čokoladu i u treći deo mlevene orahe. Istopiti 300 g čokolade sa uljem, na pari, da bude malo redje i pripremiti glazuru za koru.

Filovanje torte: kora - fil sa lešnikom - glazura od čokolade - fil sa čokoladom - glazura od čokolade - fil sa orasima - glazura od čokolade i na kraju ukrasiti šlagom. Tortu do serviranja ostaviti na hladnom mestu.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Nutritivne vrednosti:

Broj osoba

0

Sastojci

    • 10 belanaca
    • 250 g šećera
    • 1 kašika sirćeta
    • 10 žumanaca
    • 300 g šećera
    • 15 kašika brašna
    • 1 l mleka
    • 1 margarin (250 g)
    • 100 g pečenog mlevenog lešnika
    • 100 g čokolade
    • 100 g mlevenih oraha
    • 300 g čokolade
    • 100 ml ulja
    • 200 g šlaga za ukrašavanje
Ključne reči:
lešnici orasi cokolada jaja mleko