Toggle Navigation

 

But i lešnici

Osušeni plod lešnika ima visoku energetsku, ali i hranljivu vrednost, jer u 100 g suvog lešnika ima oko 700 kcal i velike količine vitamina E i dobrih masnoća. Prema piramidi pravilne ishrane, lešnik se zbog svojih kvaliteta i hranljive vrednosti nalazi u grupi mesa i zamena za meso.

Priprema

But iseći na 4 dela, blago ga zaseći, posoliti, pobiberiti i staviti na zagrejano ulje da se kratko proprži. Naliti vodom i kuvati 20-ak minuta. Posebno umutiti senf, narendanu limunovu koru i mlevene lešnike. Meso izvaditi iz tiganja, staviti u vatrostalnu tepsiju, preliti pripremljenim prelivom i peći 20-ak minuta u zagrejanoj rerni na 200*C. Gotovo jelo servirati uz prilog od barenog krompira i ražani hleb.
Lešnik spada u grupu jezgrastog voća koje, zbog kalorijske vrednosti i količine masnoća, u piramidi pravilne ishrane svrstavamo u grupu masnoća, zbog čega njihova konzumacija mora biti ograničena i uklopljena u ukupne energetske potrebe organizma.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 420 g

Energetska vrednost porcije - 560 kcal

Natrijum - 1115 mg

Masti - 26 g

Masti (%) - 39 %

Zasićene masti - 6 g

Holesterol - 67 mg

Belančevine - 32 g

Belančevine (%) - 22 %

Ugljeni hidrati - 59 g

Ugljeni hidrati (%) - 39 %

Vlakna - 12 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 210 g

Energetska vrednost porcije - 280 kcal

Natrijum - 557.5 mg

Masti - 13 g

Masti (%) - 19.5 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 33.5 mg

Belančevine - 16 g

Belančevine (%) - 11 %

Ugljeni hidrati - 29.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 19.5 %

Vlakna - 6 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

50 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g svinjskog buta
    • so
    • biber
    • 4 kašike senfa
    • 50 g mlevenih lešnika
    • 2 kašike ulja
    • 600 g barenog krompira
    • 200 g ražanog hleba