Toggle Navigation

 

Slani zalogajčići

Iako mnogi misle da masnoće iz lešnika kao i ostalih orašastih plodova goje, to nije tačno. Kako su u pitanju uglovnom oleinske kiseline koje se nalaze i u maslinovom ulju, ove masnoće deluju skoro lekovito jer snižavaju nivo „lošeg“ LDL holesterola u krvi, dok nivo HDl holesterola održavaju stabilnim.

Priprema

Pileće meso, šargarepu, krompir i celer staviti da se kuva i začiniti dodatkom za jelo. Procediti od vode, staviti u blender, izmiksati i sipati u činiju. Dodati kiselu pavlaku, mlevene lešnike, naseckan peršunov list i sve promešati.Pripremjenu smesu oblikovati po želji i uvaljati u parmezan. Servirati slane zalogajčiće na tanjir i poslužiti kao predjelo.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 75 g

Energetska vrednost porcije - 105 kcal

Natrijum - 131 mg

Masti - 5 g

Masti (%) - 45 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 20 mg

Belančevine - 9 g

Belančevine (%) - 35 %

Ugljeni hidrati - 5 g

Ugljeni hidrati (%) - 20 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 37.5 g

Energetska vrednost porcije - 52.5 kcal

Natrijum - 65.5 mg

Masti - 2.5 g

Masti (%) - 22.5 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 10 mg

Belančevine - 4.5 g

Belančevine (%) - 17.5 %

Ugljeni hidrati - 2.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 10 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g pilećeg mesa
    • 250 g šargarepe
    • 250 g krompira
    • 200 g celera
    • dodatak jelu
    • peršunov list
    • 100 g kisele pavlake
    • 100 g mlevenih prženih lešnika
    • 120 g parmezana