Toggle Navigation

 

Mak mašnice

kao iz pekare

Priprema

Testo mesiti dok ne postane glatko i počne da se odvaja od zidova posude. Pokriti krpom i ostaviti da se udvostruči. Testo podeliti na dva dela, razviti oklagijom na ½ cm debljine u pravougaonik dimenzija 50x50.  Mak preliti vrelim mlekom, dodati šećer i med, promešati i pripremiti fil. Razvijeno testo premazati otopljenim margarinom, pa celom površinom premazati fil.  Zatim, uzdužno presaviti gornju trećinu testa preko srednje i isto uraditi sa donjom preko srednje. Tako dobijeno testo malo preći oklagijom da se bolje zalepi i potom iseći popreko na uzdužne trake. Svaku traku po sredini zaseći i jedan kraj provući kroz prorez od dole prema gore, a drugi od gore prema dole i dobiti mašnicu. Mašnice slagati u podmazanu tepsiju prekrivenu papirom za pečenje i ostaviti na toplom oko pola sata, zatim premazati otopljenim margarinom i peći na 200*C oko 25 minuta. Pečene mašnice premazati zaslađenom vodom i posuti šećerom u prahu.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Broj osoba - 0

Nutritivne vrednosti:

Broj osoba - 0

Broj osoba

0

Autor:

milica rakic

Sastojci

    • 750 ml mlakog mleka
    • 40 g svežeg kvasca
    • 4 žumanca
    • 200 ml ulja
    • 5 kesica vanil-šecera
    • 1 kg brašna (tip 400 meko)
    • 100 g mlevenog maka
    • 1 dl vrelog mleka
    • 50 g šećera
    • 20 g meda