Toggle Navigation

 

Bacon sendvič

Ementaler je švajcarski sir od kravljeg mleka, karakterističnog slatkasto-bademastog ukusa. Potiče iz doline Emme, u Bern kantonu, a priprema se na specifičan način – mleko se ne zagreva mnogo, tako da korisni sastojci ostaju očuvani. Ementaler je nezaoblizan sastojak sendviča, fondua i toplih jela koji se pred kraj pripreme gratiniraju.

Priprema

Na zagrejanom ulju propržiti režnjeve slanine.

Lepinje preseći na pola i namazati kiselom pavlakom.

Na donju polovinu poređati pečenu slaninu, posuti rendanim ementalerom, staviti list zelene salate i kolutove paradajza.

Preklopiti drugom polovinom, servirati na tanjir i poslužiti uz sok od grejpfruta.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 405 g

Energetska vrednost porcije - 555 kcal

Natrijum - 885 mg

Masti - 20 g

Masti (%) - 32 %

Zasićene masti - 6 g

Holesterol - 33 mg

Belančevine - 24 g

Belančevine (%) - 18 %

Ugljeni hidrati - 70 g

Ugljeni hidrati (%) - 50 %

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 202.5 g

Energetska vrednost porcije - 277.5 kcal

Natrijum - 442.5 mg

Masti - 10 g

Masti (%) - 16 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 16.5 mg

Belančevine - 12 g

Belančevine (%) - 9 %

Ugljeni hidrati - 35 g

Ugljeni hidrati (%) - 25 %

Vlakna - 2 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

10 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 4 lepinje zemičke
    • 100 g dimljene slanine
    • 100 g ementalera
    • 60 ml kisele pavlake
    • 100 g paradajza
    • 4 lista zelene salate
    • 800 ml soka od grejpfruta - napitak