Toggle Navigation

 

Omlet sa bukovačom

Zbog svoje nutritivne vrednosti i lekovitosti, bukovača je jedna od najtraženijih gljiva na svetu. Polisaharidi iz ovih gljiva snižavaju nivo holesterola i triglicerida, a dokazano je i njeno antikancerogeno dejstvo.

Priprema

Bukovače iseći na listiće i propržiti na maslinovom ulju.

Preliti umućenim jajima i belacima, posoliti, pobiberiti i posuti seckanim peršunovim listom.

Omlet servirati uz čeri paradajz i poslužiti uz crni hleb i sok od grejpfruta.

 

Bukovača ili šumska ostriga može se naći kao samonikla u prirodi, ali se i uzgaja. Zbog toga što se prilikom uzgajanja ne koriste hemikalije i sredstva koja imaju štetne posledice po zdravlje ljudi, ova gljiva zauzima značajno mesto u ishrani savremenog čoveka.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 490 g

Energetska vrednost porcije - 460 kcal

Natrijum - 930 mg

Masti - 11 g

Masti (%) - 22 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 211 mg

Belančevine - 23 g

Belančevine (%) - 20 %

Ugljeni hidrati - 67 g

Ugljeni hidrati (%) - 58 %

Vlakna - 7 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 245 g

Energetska vrednost porcije - 230 kcal

Natrijum - 465 mg

Masti - 5.5 g

Masti (%) - 11 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 105.5 mg

Belančevine - 11.5 g

Belančevine (%) - 10 %

Ugljeni hidrati - 33.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 29 %

Vlakna - 3.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

15 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 4 jajeta
    • 4 belanceta
    • 1 kašika maslinovog ulja
    • 200 g bukovača
    • 200 g čeri paradajza
    • so
    • biber
    • peršunov list
    • 400 g crnog hleba
    • 800 ml soka od grejpfruta