Toggle Navigation

 

Pilence pašteta

Kada kupujete tzv. „low fat“ proizvode (sa manje masnoće) morate znati da ta oznaka znači da proizvod sadrži najviše 3 grama masti po obroku, dok „fat free“ (bezmasni) proizvod ima manje od 0,5 grama masti po obroku. „Light“ proizvodi imaju za trećinu manje kalorija ili upola manje masnoće po obroku u odnosu na standardne proizvode.

Plativoo
Priprema

Obareno pileće meso iseckati na manje komade, staviti u blender, dodati „light“ margarin, kiselu pavlaku, so, biber i iseckan peršunov list, a zatim dobro izmiksati i napraviti paštetu.

Kriške crnog tosta premazati pilećom paštetom, dekorisati kolutovima paradajza i servirati na tanjir.

Uz doručak poslužiti sok od jabuke.

 

Preporučeni udeo belančevina u ukupnom energetskom unosu bi trebao da se kreće između 10 i 15 %. Kako je udeo belančevina u ovom obroku 28 %, da bi postigli ravnotežu na dnevnom nivou, ostatak dana birajte obroke sa manjim udelom belančevina.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 450 g

Energetska vrednost porcije - 400 kcal

Natrijum - 510 mg

Masti - 13 g

Masti (%) - 29 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 60 mg

Belančevine - 27 g

Belančevine (%) - 28 %

Ugljeni hidrati - 43 g

Ugljeni hidrati (%) - 43 %

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 225 g

Energetska vrednost porcije - 200 kcal

Natrijum - 255 mg

Masti - 6.5 g

Masti (%) - 14.5 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 30 mg

Belančevine - 13.5 g

Belančevine (%) - 14 %

Ugljeni hidrati - 21.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 21.5 %

Vlakna - 2 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

10 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 400 g barenog pilećeg belog mesa
    • 50 g margarina light
    • 100 ml kisele pavlake
    • so
    • biber
    • peršunov list
    • 8 kriški crnog tosta
    • 300 g paradajza
    • 800 ml soka od jabuke