Toggle Navigation

 

Amareto ćuretina

Ćuretina ima pozitivno dejstvo na vaše dobro raspoloženje. Naime, ćuretina je bogata triptofanom, aminokiselinom koja se u organizmu pretvara u serotonin, neurotransmiter koji učestvuje u regulisanju sna, osećaja sitosti i gladi i izazivanju osećaja zadovoljstva.

Priprema

Na deo zagrejanog ulja staviti začinjenu ćuretinu i zapeći sa obe strane. Zatim naliti bujonom i kuvati dok tečnost ne ispari. Pred kraj kuvanja u posudu sa mesom uliti biljnu pavlaku, a kad proključa sipati amareto. Na drugi deo ulja staviti nasečen čeri paradajz i šampinjone, malo propržiti, začiniti i dodati testeninu. Servirati testeninu sa povrćem i amareto ćuretinu i poslužiti.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 420 g

Energetska vrednost porcije - 560 kcal

Belančevine - 35 g

Belančevine (%) - 25 %

Masti - 29 g

Masti (%) - 46 %

Zasićene masti - 9 g

Holesterol - 83 mg

Ugljeni hidrati - 34 g

Ugljeni hidrati (%) - 29 %

Natrijum - 630 mg

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 210 g

Energetska vrednost porcije - 280 kcal

Belančevine - 17.5 g

Belančevine (%) - 12.5 %

Masti - 14.5 g

Masti (%) - 23 %

Zasićene masti - 4.5 g

Holesterol - 41.5 mg

Ugljeni hidrati - 17 g

Ugljeni hidrati (%) - 14.5 %

Natrijum - 315 mg

Vlakna - 2 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

50 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 500 g ćurećeg belog mesa
    • 3 kašike maslinovog ulja
    • 200 ml biljne pavlake
    • 400 g barene testenine
    • 200 g čeri paradajza
    • 100 g šampinjona
    • 200 ml bujona
    • so,
    • biber
    • 40 ml amareta