Toggle Navigation

 

Ćuretina u vinu i paradajzu

Često se mogu naći saveti i recepti šta učiniti sa ostatkom ćuretine. Kod ovog jela taj problem ne postoji - ostataka nema.

Plativoo
Priprema

Ćuretinu i crni luk iseći na kockice (konkase), staviti na zagrejano ulje i dinstati par minuta.

Dodati beli luk isečen na listiće, promešati i kad intenzivno zamiriše preliti belim vinom. Kuvati dok meso ne omekša.

Papriku i šampinjone iseći na krupnije komade, dodati u šerpu sa ćuretinom, posoliti, pobiberiti, začiniti mlevenim kimom, promešati i preliti sokom od paradajza.

Krompir iseći na kockice, skuvati, ocediti i napraviti pire. U pire dodati iseckan peršun, kiselu pavlaku i na kockice iseckan dimljeni trapist i promešati.

Na sredinu tanjira servirati pire sa sirom i peršunom, dodati ćuretinu u vinu i paradajzu i jelo poslužiti toplo.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 460 g

Energetska vrednost porcije - 520 kcal

Belančevine - 34 g

Belančevine (%) - 26 %

Masti - 24 g

Masti (%) - 41 %

Zasićene masti - 9 g

Holesterol - 93 mg

Ugljeni hidrati - 30 g

Ugljeni hidrati (%) - 38 %

Natrijum - 298 mg

Vlakna - 7 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 230 g

Energetska vrednost porcije - 260 kcal

Belančevine - 17 g

Belančevine (%) - 13 %

Masti - 12 g

Masti (%) - 20.5 %

Zasićene masti - 4.5 g

Holesterol - 46.5 mg

Ugljeni hidrati - 15 g

Ugljeni hidrati (%) - 19 %

Natrijum - 149 mg

Vlakna - 3.5 g

Broj osoba

6

Vreme pripreme

30 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 600 g ćurećeg belog mesa
    • 3 kašike maslinovog ulja
    • 250 g paprike
    • 200 g crnog luka
    • 2 čena belog luka
    • 200 g šampinjona
    • 450 ml belog vina
    • 150 ml paradajz soka
    • 600 g krompira
    • 100 g kisele pavlake
    • 120 g dimljenog trapista
    • peršunov list
    • mleveni kim
    • so,
    • biber