Toggle Navigation

 

Ljuti juneći paprikaš

Bela vina se uglavnom prave od belog grožđa, bez koštica u ljuske. Imaju lagani voćni ukus i aromu.

Priprema

Na zagrejanom ulju kratko izdinstati iseckan crni i beli luk, dodati junetinu i slaninu iseckane na kockice, ljutu papričicu, promešati, posoliti, pobiberiti, začiniti crvenom mlevenom paprikom i lovorom, prleiti bujonom i kuvati dok meso ne omekša.

Dodati krompir isečen na kocke, preliti vinom i sokom od paradajza, promešati i kuvati do željene gustine.

Ljuti juneći paprikaš servirati u dublji tanjir.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 570 g

Energetska vrednost porcije - 470 kcal

Belančevine - 37 g

Belančevine (%) - 31 %

Masti - 21 g

Masti (%) - 40 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 129 mg

Ugljeni hidrati - 29 g

Ugljeni hidrati (%) - 29 %

Natrijum - 614 mg

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 285 g

Energetska vrednost porcije - 235 kcal

Belančevine - 18.5 g

Belančevine (%) - 15.5 %

Masti - 10.5 g

Masti (%) - 20 %

Zasićene masti - 2.5 g

Holesterol - 64.5 mg

Ugljeni hidrati - 14.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 14.5 %

Natrijum - 307 mg

Vlakna - 2 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

90 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 600 g junećeg buta
    • 400 g crnog luka
    • 400 g barenog krompira
    • 100 ml belog vina
    • 150 ml paradajz soka
    • 500 ml bujona od povrca
    • 40 g dimljene slanine
    • 3 kašike ulja
    • 1 čen belog luka
    • 1 ljuta papričica
    • so,
    • biber
    • crvena mlevena paprika