Toggle Navigation

 

Piletina Belvi

Anis je jedna od najstarijih poznatih lekovitih biljaka. Ima antiseptično, antitoksično, antibiotičko i protivupalno svojstvo, a najčešće se koristi za lečenje poremećaja u funkcionisanju probave i infekcija disajnih puteva

Priprema

Sjediniti puter i narendanu koru limete. Pileće meso zaseći na nekoliko mesta, posoliti, pobiberiti i premazati smesom od putera i limete. Naprskati sokom od limete, a u proreze staviti listove nane. Meso poređati u tepsiju i peći u zagrejanoj rerni 30 minuta na 200 °C. Izvaditi piletinu iz tepsije i ostaviti je sa strane. U tepsiju naliti malo vode, te je staviti na ringlu i mešati kako bi se rastopio talog. Dresing ostaviti da proključa, pa dodati pavlaku. Na maslinovom ulju kratko prodinstati sitno sečeno povrće i anis, pa dodati kuvani pirinač i začiniti. Piletinu servirati na pirinač i povrće, preliti sosom od pavlake i ukrasiti po želji.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 520 g

Energetska vrednost porcije - 580 kcal

Natrijum - 570 mg

Masti - 20 g

Masti (%) - 29 %

Zasićene masti - 9 g

Holesterol - 110 mg

Belančevine - 43 g

Belančevine (%) - 28 %

Ugljeni hidrati - 64 g

Ugljeni hidrati (%) - 42 %

Vlakna - 8 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 260 g

Energetska vrednost porcije - 290 kcal

Natrijum - 285 mg

Masti - 10 g

Masti (%) - 14.5 %

Zasićene masti - 4.5 g

Holesterol - 55 mg

Belančevine - 21.5 g

Belančevine (%) - 14 %

Ugljeni hidrati - 32 g

Ugljeni hidrati (%) - 21 %

Vlakna - 4 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 600 g pilećeg belog mesa
    • 40 g putera
    • 300 g limete (narendana kora od jedne i sok od dve limete)
    • nana
    • so
    • biber
    • 150 ml biljne pavlake
    • 1 kašika maslinovog ulja
    • 600 g kuvanog pirinča
    • 100 g šargarepe
    • 50 g anisa
    • 100 g krastavaca
    • 100 g crvene paprike