Toggle Navigation

 

Svinjska džigerica sa šampinjonima

Ono što beli luk izdvaja, osim njegovog ukusa i neodoljivog mirisa, jeste mnoštvo priča, anegdota i zanimljivih podataka.

Plativoo
Priprema

Džigericu iseći na manje komade, a crni luk na rebarca.

Na delu putera i ulja ispeći džigericu, posoliti i pobiberiti. Pred kraj pečenja dodati i listiće belog luka i peći dok intenzivno ne zamiriše, a zatim preliti belim vinom i ukuvati dok tečnost ne ispari.

Na preostalom ulju i puteru izdinstati crni luk, dodati iseckane šampinjone, posoliti i pobiberiti.

Na kraju u šampinjone dodati iscepkane listiće svežeg bosiljka i promeašti.

Servirati džigericu sa šampinjonima i poslužiti toplo.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 340 g

Energetska vrednost porcije - 400 kcal

Belančevine - 15 g

Belančevine (%) - 45 %

Masti - 17 g

Masti (%) - 38 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 608 mg

Ugljeni hidrati - 13 g

Ugljeni hidrati (%) - 17 %

Natrijum - 354 mg

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 170 g

Energetska vrednost porcije - 200 kcal

Belančevine - 7.5 g

Belančevine (%) - 22.5 %

Masti - 8.5 g

Masti (%) - 19 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 304 mg

Ugljeni hidrati - 6.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 8.5 %

Natrijum - 177 mg

Vlakna - 1 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 800 g svinjske džigerice
    • 200 g crnog luka
    • 3 čena belog luka
    • 300 g šampinjona
    • 10 g putera
    • 2 kašike ulja
    • 100 ml belog vina
    • so,
    • biber
    • bosiljak