Toggle Navigation

 

Hleb od zobi

Zobene pahuljice su zdrava, prirodna i gotovo neprarađena namirnica. Sastoje se od celog zrna zobi, izuzetno vredne žitarice, sadrže puno vlakana, ugljenih hidrata i proteine, zbog čega daju osećaj sitosti i najčešće se konzumiraju za doručak.

Priprema

Razmutiti kvasac i šećer sa malo mlakog mleka i ostaviti da nabubri.

U preostalom mleku skuvati šećer i puter i ostaviti da se prohladi. Pomešati u činiji brašno, so i zobene pahuljice. Dodati pripremljen kvasac i mleko.

Umesiti testo, staviti na radnu površinu i nastaviti sa mešanjem dok ne postane glatko. Ostaviti testo da naraste, zatim ga premesiti i formirati u hleb.

Staviti u tepsiju i ostaviti da odstoji sat vremena.

Peći hleb na 220*C, oko 15 minuta, a potom sniziti temperaturu na 190*C i peći još 25 minuta.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 100 g

Energetska vrednost porcije - 280 kcal

Natrijum - 98 mg

Masti - 6 g

Masti (%) - 20 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 15 mg

Belančevine - 7 g

Belančevine (%) - 10 %

Ugljeni hidrati - 49 g

Ugljeni hidrati (%) - 70 %

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 50 g

Energetska vrednost porcije - 140 kcal

Natrijum - 49 mg

Masti - 3 g

Masti (%) - 10 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 7.5 mg

Belančevine - 3.5 g

Belančevine (%) - 5 %

Ugljeni hidrati - 24.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 35 %

Vlakna - 2 g

Vreme pripreme

90 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 500 g belog brašna
    • 15 g kvasca
    • 1 kašicica šećera
    • 500 ml obranog mleka
    • 60 g žutog šećera
    • 90 g putera
    • 1 kašicica soli
    • 360 g zobenih pahuljica
    • 2 kašičice ulja