Toggle Navigation

 

Mesna pita sa pirinčem

Za pečenje jela napravljenih od lisnatog testa potrebna je jaka vatra, a pećnica mora biti unapred dobro ugrejana. Kada pečete veće komade, testo nabockajte viljuškom ili čačkalicom da ravnomerno naraste.

Priprema

Na zagrejanom ulju prodinstati sitno sečen crni luk. Dodati mleveno meso, začiniti pa dinstati 15 minuta. Mesu dodati kuvani pirinač i peršun, promešati, pa skinuti sa vatre i ostaviti da se prohladi.

Polovinu lisnatog testa razvući oklagijom i staviti u podmazanu tepsiju.

U šerpu sa mesom doliti jogurt, promešati i masu presuti na testo. Razviti drugu polovinu testa, prekriti meso i premazati umućenim jajima.

Peći u rerni zagrejanoj na 200* C, dok ne porumeni. Gotovu mesnu pitu iseći, servirati i poslužiti toplu

 

Lisnato testo i proizvodi od lisnatog testa, zbog upotrebe putera ili margarina koji razlistavaju tanke slojeve testa, uvek imaju visok sadržaj masnoće.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 250 g

Energetska vrednost porcije - 530 kcal

Natrijum - 690 mg

Masti - 27 g

Masti (%) - 45 %

Zasićene masti - 8 g

Holesterol - 105 mg

Belančevine - 28 g

Belančevine (%) - 21 %

Ugljeni hidrati - 46 g

Ugljeni hidrati (%) - 34 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 125 g

Energetska vrednost porcije - 265 kcal

Natrijum - 345 mg

Masti - 13.5 g

Masti (%) - 22.5 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 52.5 mg

Belančevine - 14 g

Belančevine (%) - 10.5 %

Ugljeni hidrati - 23 g

Ugljeni hidrati (%) - 17 %

Vlakna - 1 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

50 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 500 g lisnatog testa
    • 500 g mlevene junetine
    • 300 g kuvanog pirinča
    • 150 ml jogurta
    • 1 jaje
    • so
    • biber
    • 1 glavica crnog luka
    • peršunov list