Toggle Navigation

 

Topli napitak sa čokoladom i rogačem

Rogač je bogat izvor vitamina i minerala (naročito kalcijuma), kao i nekih elemenata u tragovima. Masnoće se u njemu pojavljuju samo u neznatnim količinama, dok su od ugljenih hidrata zastupljeni fruktoza, pektin i lignin. Pektin i lignin su veoma značajni jer imaju sposobnost da vezuju holesterol u crevima, čime olakšavaju njegovo izbacivanje iz organizma i utiču na smanjenje njegove vrednosti u krvi.

Priprema

Sve sastojke, osim meda, staviti u šerpu i kuvati na laganoj vatri, uz neprekidno mešanje, oko 10 minuta dok se čokolada ne rastopi.

Dodati med, promešati i servirati.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 120 g

Energetska vrednost porcije - 280 kcal

Natrijum - 51 mg

Masti - 22 g

Masti (%) - 67 %

Zasićene masti - 14 g

Holesterol - 62 mg

Belančevine - 4 g

Belančevine (%) - 5 %

Ugljeni hidrati - 21 g

Ugljeni hidrati (%) - 28 %

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 60 g

Energetska vrednost porcije - 140 kcal

Natrijum - 25.5 mg

Masti - 11 g

Masti (%) - 33.5 %

Zasićene masti - 7 g

Holesterol - 31 mg

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 2.5 %

Ugljeni hidrati - 10.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 14 %

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

15 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 200 ml slatke pavlake
    • 200 ml mleka
    • 50 g crne čokolade
    • 1 kašika meda
    • 1 kašičica cimeta
    • 20 g rogača u prahu
Ključne reči:
crna čokolada cimet rogač