Toggle Navigation

 

Topli rum napitak

Rum je alkoholno piće dobijeno destilacijom fermentisanog soka šećerne trske i melase kao proizvoda prerade šećera. Proizvode se tri tipa ruma: ekstra star, stari zlatni i svetli suvi, a najkvalitetniji su oni kubanskog porekla. Umesto pravog ruma, koji ima visok procenat alkohola, možete koristiti aromu ruma.

Priprema

Rastopljeni puter umutiti sa obe vrste šećera, dodati sladoled, lešnike i cimet i promešati.

Šolje napuniti do pola, dodati vrelu vodu i mešati dok se ne rastvori.

Dodati rum i servirati.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 160 g

Energetska vrednost porcije - 610 kcal

Natrijum - 223 mg

Masti - 37 g

Masti (%) - 53 %

Zasićene masti - 20 g

Holesterol - 107 mg

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 2 %

Ugljeni hidrati - 68 g

Ugljeni hidrati (%) - 45 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 80 g

Energetska vrednost porcije - 305 kcal

Natrijum - 111.5 mg

Masti - 18.5 g

Masti (%) - 26.5 %

Zasićene masti - 10 g

Holesterol - 53.5 mg

Belančevine - 1.5 g

Belančevine (%) - 1 %

Ugljeni hidrati - 34 g

Ugljeni hidrati (%) - 22.5 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

15 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 100 g šećera
    • 300 g sladoleda
    • 1 kašičica cimeta
    • 20 g krupno mlevenog lešnika
    • 3 kašičice ruma
    • 125 g rastopljenog putera
    • 100 g smeđeg šećera