Toggle Navigation

 

Džem od jagoda i kajsija

Skuvan džem ili pekmez sipajte u teglu dok je još vreo a da vam tegla ne bi pukla obavezno u nju stavite metalnu kašiku ( koju ćete naravno izvaditi kad napunite teglu). Ostavite džem da se ohladi i tek tada zatvorite i čuvajte na tamnom i hladnom mestu.

Plativoo
Priprema

Sveže jagode i kajsije sitno iseckati i staviti u šerpu. Dodati šećer, limunov sok i kuvati na tihoj vatri dok se voće ne skuva i dok ne ispari sva tečnost.

U skuvano voće dodati džemfiks i rum. Promešati džem, prohladiti i odmah poslužiti.

Preostali džem sipajte u teglu, zatvorite i sačuvajte u ostavi do zime.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 50 g

Energetska vrednost porcije - 90 kcal

Natrijum - 4 mg

Masti - 0 g

Masti (%) - 1 %

Zasićene masti - 0 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 9 %

Ugljeni hidrati - 20 g

Ugljeni hidrati (%) - 90 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 25 g

Energetska vrednost porcije - 45 kcal

Natrijum - 2 mg

Masti - 0 g

Masti (%) - 0.5 %

Zasićene masti - 0 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 1 g

Belančevine (%) - 4.5 %

Ugljeni hidrati - 10 g

Ugljeni hidrati (%) - 45 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

30

Vreme pripreme

60 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 500 g jagoda
    • 500 g kajsija
    • 500 g šećera
    • 1 kesica džemfiksa
    • 15 ml ruma
    • sok od limuna