Toggle Navigation

 

Kuglice sa suvim kajsijama

Suve kajsije se dobijaju tako što se, dok su sveže, oljušte, pa onda suše na suncu, ili u posebnim sušarama na temperature od 65 do 70*C. Sami ih možete sušiti u rerni zagrejanoj između 50 i 70*C, na aluminijumskoj foliji.

Priprema

Samleti suve kajsije na mašini za mlevenje mesa, pa ponovo staviti u mašinu i samleti još jednom uz dodavanje kokosovog brašna.

U samlevenu smesu postepeno dodavati šećer u prahu i sok od limuna.

Smesu izmešati da postane homogena, oblikovati kuglice i svaku uvaljati u šećer.

Kuglice sa suvim kajsijama ređati u papirne korpice i do posluženja ostaviti na hladnom da se stegnu. 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 20 g

Energetska vrednost porcije - 70 kcal

Belančevine - 1 g

Belančevine (%) - 3 %

Masti - 2 g

Masti (%) - 21 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 0 mg

Ugljeni hidrati - 13 g

Ugljeni hidrati (%) - 76 %

Hlorid - 3 mg

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 10 g

Energetska vrednost porcije - 35 kcal

Belančevine - 0.5 g

Belančevine (%) - 1.5 %

Masti - 1 g

Masti (%) - 10.5 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 0 mg

Ugljeni hidrati - 6.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 38 %

Hlorid - 1.5 mg

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

40

Vreme pripreme

30 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 400 g suvih kajsija
    • 100 g kokosovog brašna
    • 250 g šećera u prahu
    • sok od jednog limuna
    • 1 kašika šećera