Toggle Navigation

 

Zimski sladoled

Odavno je poznato da je tamna čokolada odličan izvor antioksidanata koji su važni za održavanje zdravlja. U jednom gramu ove čokolade ima ih više nego u ekvivalentnoj količini crvenog vina, zelenog čaja ili crnih bobica.

Priprema

U činiju sipati "Lecivitu", liker od kafe i šećer i promešati. Slatku pavlaku i mleko sipati u šerpu, zagrejati, dodati čokoladu i uz stalno mešanje kuvati dok se ne rastopi. Čokoladni krem - ganaš, ostaviti da se ohladi. U čaše za serviranje sledećim redom ređ‰ati sastojke: Čokoladni ganaš, malo sladoleda, piškote natopljene u "Leciviti" i likeru, a zatim ponavljati postupak dok se ne potroše sastojci.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 140 g

Energetska vrednost porcije - 380 kcal

Natrijum - 76 mg

Masti - 19 g

Masti (%) - 42 %

Zasićene masti - 11 g

Holesterol - 128 mg

Belančevine - 6 g

Belančevine (%) - 6 %

Ugljeni hidrati - 48 g

Ugljeni hidrati (%) - 52 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 70 g

Energetska vrednost porcije - 190 kcal

Natrijum - 38 mg

Masti - 9.5 g

Masti (%) - 21 %

Zasićene masti - 5.5 g

Holesterol - 64 mg

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 3 %

Ugljeni hidrati - 24 g

Ugljeni hidrati (%) - 26 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

8

Vreme pripreme

20 min.

Sastojci

    • 150 ml skuvane lecivite
    • 30 g šećera
    • 100 ml likera od kafe
    • 125 ml slatke pavlake
    • 2 kašike mleka
    • 150 g crne čokolade
    • 200 g piškota
    • 500 g sladoleda od vanile