Toggle Navigation

 

Čorba od celera

Celer je namirnica visokog kvaliteta sa širokim mogućnostima primene, kako korena, tako i nadzemnog dela biljke. Hranljiva vrednost korena celera je u bogatstvu mineralnih materija, naročito kalijuma, natrijuma, kalcijuma i fosfora, dok je list celera bogat vitaminima.

Priprema

Celer očistiti i iseckati na štapiće.

Na margarinu prodinstati crni luk, dodati celer, iseckan krompir, posoliti, pobiberiti i preliti vodom.

Kuvati dok povrće ne omekša, a potom izmiksati štap mikserom.

Umutiti kiselo mleko i žumance i dodati u čorbu. Promešati i kuvati još 2-3 minute.

Gotovu čorbu od celera servirati, posuti parmezanom i poslužiti toplu.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 235 g

Energetska vrednost porcije - 120 kcal

Natrijum - 252 mg

Masti - 5 g

Masti (%) - 37 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 40 mg

Belančevine - 5 g

Belančevine (%) - 16 %

Ugljeni hidrati - 15 g

Ugljeni hidrati (%) - 47 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 117.5 g

Energetska vrednost porcije - 60 kcal

Natrijum - 126 mg

Masti - 2.5 g

Masti (%) - 18.5 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 20 mg

Belančevine - 2.5 g

Belančevine (%) - 8 %

Ugljeni hidrati - 7.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 23.5 %

Vlakna - 1 g

Broj osoba

6

Vreme pripreme

30 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 3 manje glavice celera
    • 1 veći krompir
    • 200 g crnog luka
    • 1 kašika margarina
    • 200 ml kiselog mleka
    • 1 žumance
    • so
    • biber
    • 20 g parmezana