Toggle Navigation

 

Čorba od cvekle

Cvekla sadrži određenu količinu kobalta koji učestvuje u stvaranju vitamina B12. Vitamin B12 učestvuje u stvaranju crvenih krvnih zrnaca, a njegov nedostatak može dovesti do jedne vrste anemije. Upravo je to razlog zašto je cvekla jedan od najboljih prirodnih lekova za lečenje anemije.

Priprema

Skuvati cveklu, šargarepu i celer. Usitniti u blenderu povrće i vratiti da se kuva u istoj vodi još par minuta. 

U čorbu dodati lišće celera, sitno iseckan beli luk i sok od limuna.

Kukuruzno brašno razmutiti sa malo vode, dodati u čorbu i kuvati par minuta dok se ne zgusne.

Na samom kraju u čorbu dodati maslinovo ulje, začiniti dodatkom za jelo i promešati.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 160 g

Energetska vrednost porcije - 110 kcal

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 10 %

Masti - 3 g

Masti (%) - 22 %

Zasićene masti - 0 g

Holesterol - 0 mg

Ugljeni hidrati - 20 g

Ugljeni hidrati (%) - 68 %

Natrijum - 102 mg

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 80 g

Energetska vrednost porcije - 55 kcal

Belančevine - 1.5 g

Belančevine (%) - 5 %

Masti - 1.5 g

Masti (%) - 11 %

Zasićene masti - 0 g

Holesterol - 0 mg

Ugljeni hidrati - 10 g

Ugljeni hidrati (%) - 34 %

Natrijum - 51 mg

Vlakna - 2 g

Broj osoba

6

Vreme pripreme

30 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 300 g cvekle
    • 300 g šargarepe
    • 100 g celera
    • 4 čena belog luka
    • 1 limun
    • list celera
    • dodatak za jelo
    • maslinovo ulje
    • kukuruzno brašno