Toggle Navigation

 

Čorba od prokelja

Prokelj je najbolje pripremiti na najjednostavniji način, kuvanjem na pari ili u blago posoljenoj vodi, a tu vodu možete iskoristiti za pripremanje povrtne čorbe. Karakterističan miris koji se razvija prilikom kuvanja se može otkloniti ako se za vreme kuvanja u vodu doda kašičica mleka.

Priprema

Prokelj iseći na četvrtine.

Crni luk sitno iseckati i kratko prodinstati na ulju.

Dodati prokelj, preliti vodom, posoliti, pobiberiti i kuvati na laganoj vatri oko 20 minuta.

Gotovu čorbu zgusnuti umućenim žumancima i brašnom.

Servirati čorbu od prokelja, posuti kockicama suvog hleba (krutonima) i poslužiti toplu.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 230 g

Energetska vrednost porcije - 200 kcal

Natrijum - 327 mg

Masti - 12 g

Masti (%) - 52 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 106 mg

Belančevine - 5 g

Belančevine (%) - 10 %

Ugljeni hidrati - 20 g

Ugljeni hidrati (%) - 38 %

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 115 g

Energetska vrednost porcije - 100 kcal

Natrijum - 163.5 mg

Masti - 6 g

Masti (%) - 26 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 53 mg

Belančevine - 2.5 g

Belančevine (%) - 5 %

Ugljeni hidrati - 10 g

Ugljeni hidrati (%) - 19 %

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

30 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 200 g prokelja
    • 100 g crnog luka
    • 2 kašike ulja
    • 2 kašike brašna
    • 2 žumanceta
    • 50 g krutona
    • so
    • biber