Toggle Navigation

 

Feta sa Krita

Za razliku od mnogih varijacija koje se proizvode u Evropi od kravljeg mleka, grčka feta se pravi isključivo od kozijeg i ovčijeg mleka, zbog čega ima jedinstven ukus. Zahvaljujući posebnom načinu proizvodnje, feta je priznata kao grčki nacionalni proizvod.

Plativoo
Priprema

Sitno iseckati peršunov list, bosiljak i vlašac, staviti u činiju, preliti maslinovim uljem, promešati i napraviti dresing.

Fetu iseći na manje komade, a papriku na sitne kockice.

U dublju činiju ređati kockice fete, posuti paprikom, pobiberiti, preliti dresingom i ponavljati postupak dok se svi sastojci ne potroše.

Salatu staviti u frižider, ostaviti da se dobro ohladi (najbolje jedan dan) i potom poslužiti kao hladno predjelo.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 290 g

Energetska vrednost porcije - 120 kcal

Natrijum - 760 mg

Masti - 26 g

Masti (%) - 81 %

Zasićene masti - 9 g

Holesterol - 45 mg

Belančevine - 8 g

Belančevine (%) - 11 %

Ugljeni hidrati - 6 g

Ugljeni hidrati (%) - 8 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 145 g

Energetska vrednost porcije - 60 kcal

Natrijum - 380 mg

Masti - 13 g

Masti (%) - 40.5 %

Zasićene masti - 4.5 g

Holesterol - 22.5 mg

Belančevine - 4 g

Belančevine (%) - 5.5 %

Ugljeni hidrati - 3 g

Ugljeni hidrati (%) - 4 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

10

Vreme pripreme

15 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 500 g feta sira
    • 8 kašika maslinovog ulja
    • 200 g paprike babure (crvena i žuta)
    • biber
    • 150 g maslina bez koštica
    • peršunov list
    • bosiljak
    • vlašac