Toggle Navigation

 

Griz čorba

Pšenični griz sadrži minerale, vitamine i bogat je proteinima i dijetetskim vlaknima, a ima nizak sadržaj masnoća.

Priprema

Na ulju propržiti iseckan crni luk.

Dodati griz i naliti bujonom. Začiniti i kuvati dok se griz ne skuva.

Gotovu čorbu začiniti umućenim žumancetom i pavlakom.

Griz čorbu servirati u tanjir, posuti peršunom i poslužiti toplu.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 200 g

Energetska vrednost porcije - 180 kcal

Belančevine - 6 g

Belančevine (%) - 12 %

Masti - 7 g

Masti (%) - 29 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 41 mg

Ugljeni hidrati - 31 g

Ugljeni hidrati (%) - 60 %

Natrijum - 585 mg

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 100 g

Energetska vrednost porcije - 90 kcal

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 6 %

Masti - 3.5 g

Masti (%) - 14.5 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 20.5 mg

Ugljeni hidrati - 15.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 30 %

Natrijum - 292.5 mg

Vlakna - 2 g

Broj osoba

6

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 50 g griza
    • 200 g crnog luka
    • 2 kašike ulja
    • 700 ml bujona
    • peršunov list
    • so,
    • biber
    • 50 g kisele pavlake
    • 1 žumance