Toggle Navigation

 

Čorba od graška sa griz knedlama

Kada kupujete svež, mlad grašak u mahuni, vodite računa da kupite minimalno duplo veću količinu jer je težina mahuna skoro ista kao težina zrna. Očistite ga i upotrebite istog dana, jer stajanjem sazreva a šećer se pretvara u skrob, pa se na taj način menja i ukus graška.

Priprema

Na ulju kratko prodinstati crni luk i krompir, dodati sitno isečenu zelen (šargarepu, paštrnak i peršun), celer i grašak. Dinstati par minuta, posoliti i pobiberiti po ukusu, začiniti dodatkom za jelo i preliti vodom do vrha šerpe. Poklopiti i ostaviti da se kuva na laganoj vatri dok ne provri. Umutiti belance u sneg, postepeno dodavati griz i žumance i napraviti smesu za knedle. Kašičicom praviti knedle i spuštati u provrelu čorbu. Kuvati par minuta, dok knedle ne isplivaju na površinu i poslužiti toplo.

recept by Saška

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 280 g

Energetska vrednost porcije - 135 kcal

Natrijum - 126 mg

Masti - 3 g

Masti (%) - 21 %

Zasićene masti - 0 g

Holesterol - 26 mg

Belančevine - 4 g

Belančevine (%) - 16 %

Ugljeni hidrati - 21 g

Ugljeni hidrati (%) - 63 %

Vlakna - 5 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 140 g

Energetska vrednost porcije - 67.5 kcal

Natrijum - 63 mg

Masti - 1.5 g

Masti (%) - 10.5 %

Zasićene masti - 0 g

Holesterol - 13 mg

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 8 %

Ugljeni hidrati - 10.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 31.5 %

Vlakna - 2.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

40 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 300 g graška
    • 1 veza zeleni
    • 50 g celera
    • 100 g krompira
    • 1 kašika ulja
    • so
    • biber
    • 1 jaje
    • griz